Kristianstadsbladet.se

Text: Lisa Kron

Publicerad 14 juni 2011 6.30 Uppdaterad 15 juni 2011 23.402011-06-14 06:30:00

2009 blev han rikskändis när han kom tvåa i musiktävlingen ”Idol”. En obligatorisk coverskiva och turné senare så väntar första skivan med bandets egna låtar.

I en undangömd lokal på Biljardkompaniet står Calle Kristiansson och hans fyrmannaband The Undervalleys och plockar ihop sina instrument. På väggen hänger amerikanska flaggan, mer som en symbol för den amerikanska soulen än för landet i sig.

Den nya skivan ”Valley Rally” släpps på eget skivbolag, men med distributionshjälp av Sony music.

– De har inga konstambitioner vilket jag köper då de är ett företag, men de är bra på distribution, säger Calle Kristiansson.

Efter ”Idol” fick han många erbjudanden, men tackade nej till det mesta.

– Jag fick flera förslag om att bli känd och tjäna massor av pengar, men så här med facit i hand är jag väldigt nöjd med de beslut jag har gjort.

Genom att välja ett mindre bokningsbolag fick sångaren ta med sitt eget band på turnén efter ”Idol” vilket var viktigare än att all fokus hamnade på honom själv.

– Ska jag vara ärlig så insåg jag inte vad ”Idol” var, och det var inte känd som jag ville bli. Det gjorde det lättare att tacka nej till mycket.

Det var under gymnasietiden som Calle Kristiansson och de övriga bandmedlemmarna i The Undervalleys lärde känna varandra.

Han och bröderna Josef och Adrian Underdal började jamma tillsammans och när en ep skulle spelas in gick klasskompisen Arvid Nilsson med i bandet. Inför inspelningen av den nya skivan insåg killarna att ytterligare en medlem behövdes och då kom gitarristen Joel Strömgren in i bilden.

– Han skulle egentligen bara komma ner till Malmö och kolla in studion, men när han tog fram och spelade slidegitarr insåg vi att det var honom vi skulle ha, säger Kristiansson.

– Vi jobbade ganska mycket med de olika låtarna och då behövde vi någon som tillförde något, säger Josef Underdal och Adrian Underdal tillägger:

– Han tillförde ganska mycket på direkten.

Musiken på den nya skivan har influerats av många olika genrer.

– Vi har haft som religion i bandet att det finns något bra i alla genrer, berättar Calle Kristiansson.

Förebilderna är allt ifrån Hanson till AC/DC.

– Vi är ett band som spelar det vi gillar. Det viktigaste med musik är att artisten lägger ner sin själ i det han gör och sedan kan det handla om allt ifrån ”Mmmbop” till den mest pretentiösa musik, säger Kristiansson.

Calle & The Undervalleys är kritiska till hur musikbranschen har blivit mer likställd och styrd av vinst-intresse.

– Dan Hylander sa en gång till mig att musikbranschen har varit död sedan 1978 och det håller jag med om. När synten uppfanns gick allt åt helvete, förklarar singer/songwritern.

Men trots kritik mot dagens kompositioner kan killarna se att det finns ny musik som är bra. De poängterar att de inte är pretentiösa och har inget emot musiktävlingar som ”Idol” och Melodifestivalen.

– Vad hade vi gjort utan ”Idol”, undrar Calle Kristiansson och berättar att med rätt låt och förutsättningar hade bandet även kunnat tänka sig att ställa upp i Melodifestivalen.

– Melody Club och The Ark har varit med så det är inte lika ocredigt längre, säger Josef Underdal.

Under bandets livstid har det blivit många livespelningar och publiken har varierat.

– Det kan vara allt ifrån hårdrockare till barn som kommer och lyssnar på oss, säger Calle Kristiansson.

Och det verkar vara just live som bandet trivs som bäst.– När vi spelade i Sölvesborg för några veckor sedan fick jag gåshud när jag insåg att det är det här vi gör, berättar Calle Kristiansson.

– Den känslan kan inte köpas för pengar, förklarar Arvid Nilsson.

Inför framtiden hoppas de kunna leva på sin musik, men målet har aldrig varit att bli rika.

– Vi har försökt göra en kompromisslös skiva. Alla har sagt att det är en dålig idé, men jag är glad att vi har gått vår egen väg, säger Calle Kristiansson och ler.

Calle & The Undervalleys

Medlemmar: Calle Kristiansson 22 år, Arvid Nilsson 23 år, Joel Strömgren 20 år, Adrian Underdal 21 år, Josef Underdal 24 år.
Kommande hemmaspelningar: Killebomsfestivalen 7 juli, HelgeåFestivalen 27 augusti.
Aktuella: Skivan ”Valley Rally” släpps 17 juni.

foto:johanna wallin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0